Welkom op de nieuwsbrief
zomervakantie
Fijne vakantie!
Morgen is de laatste schooldag van het schooljaar 2023-2024. We eindigen om 12u05.
Er is nog opvang voorzien tot 14u!
Tot in augustus!
Belangrijke data :
Laatste schooldag vrijdag 28 juni (opvang voorzien tot max. 14 uur)
Zomervakantie: vanaf zaterdag 29 juni tot en met zondag 1 september 2024
Klusdag + speelplaats opsmukken zaterdag 24/08 vanaf 10.00 We hopen op deze manier ouders te mobiliseren om mee te helpen 🤩
Klusdag + speelplaats opsmukken maandag 26/08 vanaf 10.00 (Hulpouders zijn ook steeds welkom!)
Open klasdag + alg. infomoment vrijdag 30 augustus (tussen 16u-18u) Voor iedereen
Wat een dag! Wat een sfeer! Wat een feest!
Op vraag van heel wat mensen de speech van Lut Vanaerschot (brugbestuurder) en Kelly (directie) van zaterdag 22 juni:
Lut:
Beste ouders en leerlingen, beste directeur en schoolteam, beste vrijwilligers, genodigden en sympathisanten,
In naam van het bestuur, het schoolteam en de ouderraad heten Peter en ik u van harte welkom op de receptie naar aanleiding van het 125ste schooljaar in de Sint Annaschool. Bij een verjaardag wordt er geklonken, wat we zo dadelijk ook gaan doen, en wordt er niet alleen naar de volgende jaren gekeken door Kelly maar moeten we toch ook even terugblikken. Voor een korte schets van de ontstaansgeschiedenis van deze school heb ik beroep gedaan op de archieven samen gezocht door Maurits Wynants.
Deze school startte in 1898. Vóór die tijd was er wel al onderwijs in Duisburg, dat georganiseerd werd door de gemeente. Het officiële onderwijs groeide zienderogen, althans in de winter als er niet op het veld moest worden gewerkt. Bv In 1896 gingen 115 jongens en 102 meisjes naar school, en dit met slechts 2 onderwijzers. Voor de gemeente was de oprichting van een vrije meisjesschool de welgekomen oplossing. Het was pastoor Frans Maes die het “oud kasteel” van mijnheer Baron Lagrand-Dumonceau kocht. Hij richtte zich tot het klooster van de Zusters van Liefde op het Sint-Jacobsplein in Leuven, waarna 5 zusters naar Duisburg kwamen voor het onderricht en de ouderenzorg. De school start op 1 oktober 1898, met 2 lagere schoolklassen en één kleuterklas. De meisjes verlieten de gemeenteschool en vanaf 1904 zou men in de gemeente spreken van de jongensschool en de meisjesschool. Omwille van de toename van de kleintjes werd er in 1915 uitgebreid, Pastoor Maes liet de stallingen slopen en werden er 4 nieuwe lokalen voor de huishoudschool gebouwd. (het embleem dat je nog steeds kan zien boven deze lokalen) Na de tweede wereldoorlog stonden Mathilde Mommaerts en Zuster Victoria in voor de kleuters, in de lagere school werd lesgegeven door Zuster Julienne, Emerence Vandermeeren en zuster Gabriëlle. Wanneer zuster Gabrielle in 1969 wordt teruggeroepen om Algemeen overste te worden van de congregatie wordt zij vervangen door Zuster Maria Theresia Bogaerts, gekend als Zuster Aleidis. Zij zal samen met zuster Vincentia nog vele jaren in het klooster wonen en als goede huisvaders toezicht houden over de school.
Met het oog op optimalisatie werd er in 1978 binnen het eigen net een fusie aangegaan met de Mariaschool in Tervuren. In 2019 wordt er verder voor een schaalvergroting gekozen. De Sint Annaschool maakt samen met de Mariaschool deel uit van de Katholieke Scholen Druivenstreek, samen met de basisscholen van Eizer, Jezus Eik, Maleizen, Tombeek en Hoeilaart en de middelbare school Sint Martinus in Overijse.
De school heeft inderdaad een zeer rijke geschiedenis achter zich. Het moet benadrukt worden dat een aantal partijen zeer bepalend zijn geweest voor het ontstaan van de school. Zonder het initiatief van Pastoor Maes, zonder de hulp van en de goede samenwerking met de gemeente, maar vooral zonder de inbreng van de Zusters van Liefde had dit project nooit gerealiseerd geweest. Het is dan ook ontzettend jammer dat we dit jaar hebben moeten afscheid nemen van Zuster Aleidis. We hebben haar echter wel kunnen vertellen over de viering, waar zij heel blij over was.
Gedurende deze 125 jaar hebben ook ouders hun vertrouwen gesteld in deze school. Ontelbare kinderen hebben de kleuter en lagere school kunnen doorlopen in hun dorpsschool, wat voor de integratie in de gemeenschap van wezenlijk belang is. En niet alleen de zusters hebben ingestaan voor het onderwijs, geleidelijk aan werden zij aangevuld en later ook vervangen door (profane) leerkrachten, en medewerkers voor de opvang en de administratie. Ook vele vrijwilligers hebben doorheen haar geschiedenis de organisatie van de school mee ondersteund; vrijwilligers actief in de ouderraden, de schoolraden, bestuurders, leesouders, de vriendenkring van Sint Anna, de helpers bij de middagmalen , de grootouders, sympathisanten... Zonder hun vertrouwen, hun inbreng, hun ondersteuning was de organisatie van de school niet mogelijk geweest. Onze dank gaat dan ook uit naar de vele generaties medewerkers en vrijwilligers. Het is vooral ook de hoop dat deze inzet zal worden verder gezet, het Vrij onderwijs moet kunnen blijven rekenen op een actieve ondersteuning in diverse domeinen. Voor alle inspanningen van al deze mensen doorheen de geschiedenis van deze school wil ik daarom een hartelijk applaus vragen.
Kelly:
Welkom op deze bijzondere dag, waarop wij samen het 125-jarig bestaan van de Sint-Annaschool vieren. Dit is een moment om terug te kijken op onze rijke geschiedenis, om onze prestaties te eren en met enthousiasme vooruit te blikken naar de toekomst.
125 jaar. Wat een mijlpaal! Onze school heeft generaties van leerlingen onderwezen, ondersteund en voorbereid op de toekomst. Dit is de perfecte gelegenheid om onze sterktes te benadrukken en ons voor te bereiden op de komende 25 jaar.
Onze leerkrachten en medewerkers hebben steeds hun passie voor onderwijs getoond. Hun inzet, professionaliteit en onuitputtelijke energie vormen het kloppend hart van onze school. Zonder hun betrokkenheid en toewijding zouden wij niet staan waar wij nu staan.
Ik wil ook onze ouderraad bedanken voor al hun inspanningen. Ook zij maken het mogelijk om onze school mee naar een hoger niveau te brengen. Ze doen dit niet enkel via activiteiten en feesten, maar denken ook steeds mee over inhoudelijke thema’s. Een welgemeende dank u wel!
Zoals jullie merken heeft de betrokkenheid van ouders, grootouders en oud-leerlingen altijd een essentiële rol gespeeld in het succes van onze school. Jullie steun, of het nu in de vorm van vrijwilligerswerk, bijdragen aan schoolactiviteiten of simpelweg uw vertrouwen in ons onderwijs is, heeft een sterke gemeenschap opgebouwd die de ruggengraat vormt van onze school.
Wij blijven streven naar het leveren van kwaliteitsvol onderwijs. Met voortdurende innovatie en aanpassing aan de veranderende onderwijsmethodes, proberen wij ervoor te zorgen dat onze leerlingen het best mogelijke onderwijs krijgen. Onze aandacht voor zowel persoonlijke ontwikkeling als academische prestaties heeft talloze leerlingen voorbereid op een succesvolle toekomst.
Onze school is dan ook meer dan een instituut; het is een gemeenschap. De samenwerking tussen leerkrachten, ouders, leerlingen, vrijwilligers, de gemeente en het bestuur heeft een warme en ondersteunende omgeving gecreëerd waar iedereen zich welkom voelt en kan groeien. Het feit dat we hier zo talrijk zijn om deze mijlpaal te vieren is hiervan het mooiste bewijs.
Terwijl wij vandaag terugkijken, moeten wij ook vooruitkijken naar de volgende 25 jaar en verder. De wereld verandert snel. We staan voor heel wat uitdagingen binnen het onderwijs en wij moeten ons blijven aanpassen. Het is onze plicht om te blijven innoveren om onze leerlingen voor te bereiden op de uitdagingen en kansen die voor hen liggen.
Een van onze prioriteiten blijft om duurzaamheid te integreren in ons onderwijs en dagelijks functioneren. Wij willen onze leerlingen bewust maken van hun rol in het behoud van onze planeet en hen aanmoedigen om milieubewuste keuzes te maken.
Wij zullen blijven investeren om de vaardigheden te geven die onze kinderen nodig hebben in een dagelijkse en digitale wereld.
Wij blijven ons inzetten voor een schoolomgeving waar elke leerling zich gewaardeerd voelt.
Onderwijs stopt niet bij de schooldeur. Wij willen onze leerlingen aanmoedigen om levenslange lerenden te worden. Dit betekent dat wij niet alleen focussen op academische prestaties, maar ook op het ontwikkelen van vaardigheden zoals kritisch denken, probleemoplossend vermogen en creativiteit.
Laten we vandaag de tijd nemen om te vieren wat wij samen hebben bereikt. Laten we de banden die ons verbinden, versterken en met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan. Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van de Sint-Annaschool. Uw inzet, steun en vertrouwen hebben ons gemaakt tot wat wij vandaag zijn.
Op naar de volgende 25 jaar vol groei, innovatie en gemeenschapszin.
Proficiat! Proclamatie 3KK
De kinderen van de derde kleuterklas hebben vrijdag 21 juni plechtig de oversteek gemaakt van de 3de kleuterklas naar het eerste leerjaar.
Proficiat aan: Romy, Mila, Meg, Nathan, Liv, Noélie, Sam, Raffaela, Hendrik, Quinne, Cyriel, Suus, Rafael, Nomi, Sophia, Dawid, Gerard, Maximiliaan, Leonie, Jasper, Marie, Chloé en Alix.
Wij wensen jullie allemaal heel veel succes en plezier in het volgende hoofdstuk van jullie leven. Blijf nieuwsgierig, blijf vriendelijk en blijf dromen. Jullie zijn allemaal geweldige kinderen en wij weten zeker dat jullie het geweldig zullen doen in de lagere school!
Proficiat! Proclamatie 6 de leerjaar
Woensdag 26 juni was het ook tijd voor het plechtige afscheid van ons 6de leerjaar!
Proficiat aan: Stan, Estelle, Eve, Summer, Rik, Antoine, Arthur, Mats, Maguy-Berthe, Lore, Kyan, Sasha, Lias, Alina, Barbara, Anke, Juul, Jozefien, Ferre, Dauwe, Felix, Johan, Sara, Bo en Bram.
Proficiat, met deze mijlpaal. We wensen jullie veel succes en geluk in alles wat jullie nog gaan doen. Ga de wereld in met dezelfde nieuwsgierigheid en vastberadenheid die jullie hier hebben laten zien.
Binnenkort komt het dorp weer samen voor de feesten: